De Kracht van Verbinden blog
Renée Overboom ten Beitel
10/18/2023
0

Bevrijding of keurslijf

10/18/2023
0

Same same but different

Misschien ken je het wel, je denkt dat een andere keuze tot een andere uitkomst zal leiden. Alleen om op een gegeven moment toch tot de ontdekking te komen dat slechts de verpakking anders was...

Zo kozen wij na de geboorte van onze eerste dochter voor een antroposofisch consultatiebureau (een keuze waar ik nog steeds achter sta en met absoluut hele lieve mensen!). Dit voelde als een keuze voor de vrijheid om ons eigen intuïtief goed voelende pad met ons kind te volgen. Totdat ik na een aantal maanden in een stevige discussie met de verpleegkundige terecht kwam over borstvoeding. Ze vertelde me dat volledig op verzoek voeden niet helemaal volgens het antroposofische uitgangspunt was en dat het toch wel verstandig zou zijn om wat rust, ritme en regelmaat in het voeden aan te brengen, zeker gezien de onrustige nachten die we nog hadden.

Ik was op z'n zachtst gezegd verrast door dit gesprek en het gevoel wat ik eraan over hield was dat het antroposofische net zo goed een keurslijf is als het reguliere, alleen een ander keurslijf.

(Overigens vond ik het erg interessant om later vanuit een lactatiekundige te horen hoe die borstvoedingsrichtlijnen in de antroposofie eigenlijk tot stand zijn gekomen... Rudolf Steiner bleek lang borstvoeding hebben gehad en het verlies van zijn moeder was daardoor erg traumatisch... tja... volgens mij zit er dan een behoorlijke dosis projectie in zijn antroposofische filosofie.)

Eenzelfde soort ervaring had ik tijdens de p@ndemie. Als snel zag ik hoe de media voor het overgrote deel gericht waren op angst zaaien. Ik richtte me al snel op het alternatieve nieuws maar kwam daar tot de ontdekking dat het vaak net zo goed ging over angst. Het maakt daarbij wat mij betreft niet zoveel uit of je bang bent voor C of voor het vaxxin. De frequentie van angst is in beide gevallen hetzelfde. De overheid die verteld dat we afstand moeten houden om besmettingen tegen te gaan is wat mij betreft niet beter dan een lichtwerker die zegt dat we afstand moeten houden van degenen die geïnjecteerd zijn in verband met shedding. In beide gevallen is het de angst die gevoed wordt en in beide gevallen staat de boodschap authentieke verbinding van hart tot hart in de weg.

Als je wordt vastgebonden en met je rug tegen de muur wordt gezet (bij wijze van spreken dan hè) dan maakt het vrij weinig uit of er touw of zijde wordt gebruikt... in beide gevallen zit je vast.

Keurslijven kom je overal tegen en ook veel in de spirituele bewegingen. Ik weet nog dat ik mijn Kundalini Yoga Teacher Training ging doen en leerde over het belang van een tulband (of in ieder geval het bedekken van mijn kruin), ik ging spontaan langere tijd met een tulband mijn yogalessen door en droeg alleen nog maar wit. Niet dat daar iets mis mee is, alleen hoe vaak doen we dingen omdat iemand anders ons verteld heeft dat we het zus of zo moeten doen? Je hoeft Instagram maar te openen om een hele schare aan guru's tegen te komen die je wel even vertellen in welk keurslijf je gelukkig/gezond/vol energie/fit/op je ideale gewicht/rijk/...* wordt.

* streep weg of vul aan...

Innerlijk kompas

Iedere boodschap heeft naast hetgeen er feitelijk gezegd wordt ook een frequentie. Een onderliggende energie die misschien nog wel veel krachtiger is dan de verbale boodschap. Het is deze onderliggende energie waarop ons centrale zenuwstelsel reageert, vaak heel primair met vechten, vluchten, bevriezen... of ontspannen... En hoewel we als mensen boodschappen graag op basis van woorden indelen in goed of slecht, maakt deze onderliggende energie deze indeling dus niet zo eenduidig. 

Een lichtwerker is niet altijd maar goed en niet alle Russen zijn slecht. Je zit zelf niet altijd goed en degene die het niet met je eens is, is ook niet slecht. Links en groen is niet alleen maar goed en rechts en rood zijn niet alleen maar slecht om maar wat voorbeelden te geven.

Uiteindelijk is wat mij betreft de onderliggende energie het allerbelangrijkste. Dit is de energie waarop we vanuit ons innerlijke kompas mogen koersen. En in essentie gaat het dan over liefde of angst... Uiteindelijk is alles terug te brengen naar één van deze twee onderstromen.

Liefde of angst

Door je hier bewust van te worden kun je op een dieper niveau kiezen waardoor jij je wilt laten leiden, liefde of angst. En hetzelfde geld voor de manier waarop jij je zelf door het leven beweegt. komen je eigen uitingen voort uit liefde of uit angst?

Het kan daarbij zinvol zijn om deze onderstromen eens in jezelf te onderzoeken. Hoe voelt liefde? Welk effect heeft liefde in je lichaam? Welke gewaarwordingen associeer jij met liefde? En dezelfde vragen voor angst...

Ik heb daarbij ontdekt dat liefde voor mij verbonden is met een gevoel van vrijheid en bevrijding, van kunnen dansen door het leven, lichtheid, speelsheid, puur en waar. En dat angst voor mij verbonden is aan het keurslijf, verstikking, beperking, oordeel en weg gaan van mijn eigen waarheid.

Vraag jezelf eens in een lastige situatie: What would love do?

Quickie

In de quickie van deze week een fijne oefening uit het taoïsme die je helpt energie die vastzit in je hoofd naar beneden te duwen. Fijn als je merkt dat je hoofd vol is, je vastzit in je hoofd of als je moeite hebt met aarden.

❤️

Renée

Reacties