De Kracht van Verbinden blog
Renée Overboom ten Beitel
10/25/2023
0

Cacao is gewoon warme chocolademelk...

10/25/2023
0


Nuchtere spiritualiteit

Een paar weken geleden, vlak voor mijn vorige cacao ceremonie zag ik een reel (video) op Instagram waarin iemand het had over het hele scala aan begrippen die met de grootste vanzelfsprekendheid worden rondgestrooid in de wereld van spiritualiteit en new age, maar als je hier nieuw in bent nogal overweldigend kunnen zijn. Dingen als multidimensionaliteit, interdimensional beings, fractals, je hogere zelf, trauma heling, coherentie, plantmedicijnen, flow enzovoorts… In diezelfde video zei ze lachend:

‘And cacao is just hot chocolate’

En dit zinnetje is me bijgebleven… Want hoeveel ik ook hou van cacao en cacao ceremonies bekruipt mij soms ook wel eens het gevoel dat dingen aangedikt worden om het aandikken. Bijzonder gemaakt worden om het bijzonder maken. En in mijn ogen is het belangrijk na te denken over de vraag of cacao nu werkelijk iets anders is dan warme chocolademelk…

Ergens ook een spannende vraag want je hoort me regelmatig en met veel passie vertellen over cacao en mijn ervaringen met cacao ceremonies… En wat zou het kunnen betekenen als ik tot de conclusie kom dat het eigenlijk niets anders is dan warme chocolademelk…? Dan spat mijn cacao bubbel misschien wel in één keer uit elkaar…

Als we met ons ego geïnvesteerd zijn in iets dan kan het als bedreigend voelen als daar kritische vragen over gesteld worden of als dit ter discussie wordt gesteld. Want waar blijft het bestaansrecht als de conclusie is dat het uiteindelijk niets bijzonders is…

En toch, als we thuis willen komen bij onszelf, voorbij de maskers, de rollen en copingstrategieën, geloof ik dat het cruciaal is om vooral de moeilijke vragen te blijven stellen. De vragen die een beetje schuren en oncomfortabel voelen… Want waar het schuurt en oncomfortabel voelt heeft ons ego vaak iets te verdedigen, moet iets in stand gehouden worden…

Dus nam ik de overweging dat cacao gewoon warme chocolademelk is serieus in overweging. Ik ging ermee zitten en er in voelen. En ik ben voor mezelf tot een antwoord gekomen…

Ja, cacao is gewoon warme chocolademelk.

En;

Nee, cacao is niet gewoon warme chocolademelk…

Het verschil tussen de ‘ja’ en de ‘nee’

Het verschil tussen de ‘ja’ en de ‘nee’ zit hem niet in de cacao zelf… maar zit hem in de intentie, de aandacht en het bewustzijn waarmee de cacao gedronken wordt.

Ik heb altijd gezegd dat cacao een subtiel medicijn is, het heeft een rijke traditie van duizenden jaren en werd bij inheemse stammen gedronken om dichter bij god of het goddelijke te komen. De Latijnse naam voor cacao is Theobroma wat zich laat vertalen als ‘food of the gods’. Het staat bekend als een hart-opener. Alleen om te ervaren dat je hart zich opent is het van belang om met je aandacht bij je hart te zijn in plaats van in je hoofd, gister, morgen, straks, de boodschappen of die ander met wie je nog wat uit te werken hebt.

Het is dus niet zo dat de cacao de ene keer wel werkt en de andere keer niet werkt. De cacao doet zijn werk altijd, maar als jij er met je aandacht niet bij bent zal het aan je voorbij gaan. De aandacht, intentie en het bewustzijn brengen je in dat wat er te ervaren valt, in de meer subtielere ervaringen, in de energie.

Op een bepaalde manier is dit te vergelijken met wat er gebeurt tijdens het ritueel van het laatste avondmaal wat in de kerk plaatsvindt. Symbolisch wordt het lichaam en bloed van Jezus Christus gedeeld. Feitelijk is het gewoon wit brood en bessensap natuurlijk. Maar het geloof, de symboliek en het ritueel geven betekenis aan datgeen wat feitelijk niet anders is dan wat je ook voor je ontbijt of lunch zou kunnen nuttigen.

Het drinken van cacao tijdens een cacao ceremonie is wat mij betreft nog steeds een bijzondere ervaring. In mijn beleving is de cacao absoluut helpend om in deze ervaring te komen. Maar dat gezegd hebbende is de cacao niet noodzakelijk. Ook zonder cacao kun je afstemmen op je lichaam, op de subtielere sensaties en de energieën die stromen (of stagneren) in jou.

Lang verhaal kort

Drink je cacao zonder aandacht, intentie en bewustzijn, dan is cacao gewoon warme chocolademelk. Drink je de cacao met aandacht, intentie en bewustzijn, dan kan het tot prachtige hart openende en diepgaande ervaringen leiden.

De ene is niet goed en de andere verkeerd. Er is niets mis mee van je cacao te genieten alsof je een heerlijke warme chocolademelk drinkt op een koude wintermiddag. En het is ook prachtig als je met de cacao de stilte kunt vinden en tot diepere lagen van jezelf kunt afdalen… Want thuiskomen bij jezelf doe je door alle maskers, rollen en copings-strategieën te zien, doorzien en los te laten.

Je eigen cacao ceremonie

Wil jij de bijzondere kracht van cacao zelf ervaren? En dan bedoel ik natuurlijk met aandacht, intentie en bewustzijn… Dan is de minicursus Je eigen Cacao ceremonie  misschien iets voor jou.

Quickie

De quickie van deze week is een fijne oefening om je eigen energie te beschermen. Of weer op te schonen als je toch iets opgepakt hebt wat je niet dient.


❤️

Renée

Reacties