De Kracht van Verbinden blog
Renée Overboom ten Beitel
09/20/2023
0

Tantra en de sparkle of life

09/20/2023
0

Basiscursus Ontdek Tantra

Gisteravond startte er weer een nieuwe basiscursus Ontdek Tantra van de Werkplaats voor Geluk. Sinds dit jaar ben ik de vaste docent van deze cursus en zo'n eerste avond is iedere keer weer zo bijzonder. Het is de avond waar individuen binnenkomen en een groep naar buiten gaat. Het is ongelofelijk wat er in een paar uur tijd kan gebeuren. Als de deelnemers binnenkomen en plaatsnemen in de ruimte dan kun je een spreekwoordelijke speld horen vallen. En gedurende de avond kun je de openheid en de verzachting zien ontstaan. Tegen de tijd dat we aan het einde van de avond afscheid van elkaar nemen hebben er echte ontmoetingen plaatsgevonden en heeft spanning plaatsgemaakt voor een twinkeling in de ogen.

Ik hou ervan!

Zoals de naam van de cursus al doet vermoeden is het een basiscursus, een kennismaking of eerste verkenning van tantra. Sommige deelnemers hebben eigenlijk nog geen idee wat tantra precies is maar voelen zich ertoe aangetrokken en andere deelnemers hebben er wel al over gehoord, gelezen of er wat van kunnen proeven wat smaakte naar meer. Soms zijn er koppels waarvan de één ervaring heeft met tantra en de ander niet en is er de wens de verbinding samen te verdiepen. Het is allemaal welkom.

Ideeën verlangens en verwachtingen

Tijdens de eerste avond nemen we altijd de tijd om van iedereen te horen wat ze verwachten van de avond of van de cursus. Vaak wordt daarbij ook wel iets gedeeld over de ideeën die ze hebben over tantra. Wat ze hopen of denken te gaan vinden en waarom daar zo'n verlangen naar is.

Het nodigt mij iedere keer weer uit om zelf ook na te denken over wat tantra voor mij is en betekent. Want hoewel er één noemer tantra is, wordt hier heel erg veel onder weggeschreven. Tantra is een eeuwenoude spirituele leer welke in de loop van de tijd in allerlei richtingen en practices is uitgewaaierd waarbij er tussen verschillende richtingen levensgrote verschillen kunnen zitten. Het is daarom denk ik niet gemakkelijk om een eenduidige beschrijving van tantra te geven en daardoor ontstaan er al snel persoonlijke duidingen. Vraag tien tantra teachers om je te vertellen wat tantra volgens hen is en je krijgt waarschijnlijk tien verschillende verhalen...

Aan de ene kant kan dit misschien verwarrend zijn... maar aan de andere kant zie ik het ook als een uitnodiging om bij je eigen ervaring en beleving van tantra te komen. Om je eigen verhaal met tantra te gaan schrijven.

Wat is tantra volgens mij?

Dus wat vertel ik dan op zo'n eerste avond...?

Heel kort gezegd is tantra voor mij een manier om mezelf te leren kennen, onderzoeken en transformeren in de ontmoeting met de ander. Tantra is voor mij een manier om mijn levensenergie (seksuele energie, Kundalini) te ontdekken, verkennen, cultiveren. Tantra is voor mij als op avontuur gaan in een wereld van energie, ontmoeting en uitwisseling waarbij het ook leuk mag zijn, waarbij ik ook mag genieten en waarbij er ook gespeeld mag worden.

Het is zo'n 12 jaar geleden dat ik de wereld van de spiritualiteit en new age ging verkennen. Ik nam een paar keer deel aan Vipassana (een tiendaagse meditatiecursus). En hoewel deze ervaring uitdagend, life-changing en prachtig was keek ik ook verwonderd rond naar mijn mede-mediteerders en weet ik nog dat ik bij mezelf dacht;

'Dit is dan misschien het (een) pad naar verlichting maar de levensvreugde spat er niet bepaald vanaf...'

Ik vervolgde mijn eigen pad langs onder andere reiki, (Kundalini)yoga, meditatie en astrologie... alleen mooi, waardevol, verdiepend en nodig. Ik was vooral hard aan het werk met een gevoel dat het altijd meer of beter moest, het gevoel dat ik nooit echt leek te komen waar ik moest zijn... Al deze dingen hebben me veel gebracht en doen dat nog steeds, maar de sprankel van levensvreugde vond ik er niet...

Totdat tantra op mijn pad kwam en er een heel nieuw universum voor me open leek te gaan. Het leek wel alsof mijn hart open barste en ik op zoveel meer lagen kon voelen en ervaren. In tantra werd 1+1=3...

Seks en seksuele energie

Eén van de grootste misvattingen over tantra gaat wat mij betreft over seks...

Toen ik aan het backpacken was in Australië (wat voelt als in een vorig leven) vertelde ik tijdens het uitgaan eens iemand dat ik uit The Netherlands kwam. Waarop de reactie kwam: 'Ah The Netherlands, the capital city of Amsterdam!', 'Do you know Amsterdam?' vroeg ik. Het antwoord was: 'Yes of course, the city of sex, drugs and rock&roll.' Het stigma van Amsterdam... Sex sells... we zien het op zoveel manieren terug, kijk maar eens naar een gemiddelde R&B videoclip.

En hier wordt in de marketing van tantra in het Westen denk ik ook gemakkelijk gebruik van gemaakt. We leven in een cultuur waarin we 'van huis uit' nagenoeg niets leren over (sacred) seks en seksualiteit. Over de diepere betekenis en de heiligheid van seks. Over seks als middel tot groei en transformatie (en daarmee bedoel ik niet de dikke buik die je ervan kunt krijgen, al is dat natuurlijk ook een enorme transformatie  ).

Over het algemeen is seksualiteit onderdrukt, taboe en (onbewust) een noodzakelijk kwaad om ons voort te kunnen planten. Met de seksuele revolutie kwam er meer aandacht, ruimte en vrijheid. Kwam er meer bewustzijn op genot, op de vrouw in het verhaal. En met tantra wordt hier nog een verdieping aan toegevoegd waardoor seks ook een spirituele/transformerende ervaring kan worden.

Maar dit betekent allerminst dat tantra alleen maar over seks gaat of om seks draait... Zoals ik al benoemde is er een brede waaier van richtingen ontstaan binnen de tantra. Er zijn richtingen die bijna primair op seks gericht zijn en er zijn richtingen die zich hier eigenlijk niet mee bezig houden en vooral gericht zijn op meditatie. Er zijn richtingen die het contact met anderen opzoeken en richtingen die vooral solistisch werken. En alle tinten die hiertussen zitten...

Waar tantra wel over gaat is het werken met de seksuele energie. De energie die ook vaak Kundalini of levensenergie wordt genoemd. Het is de scheppende energie die fundamenteel is voor alles wat we willen scheppen/creëren. Of dat nu een kind is, een andere creatie of bijvoorbeeld je gezondheid. Het is de energie die aan het begin staat van alles...

En ja, deze seksuele energie kan ook ingezet worden voor seks.... maar dat hoeft dus niet persé...

Nieuwsgierig geworden?

Ben je na dit verhaal nieuwsgierig geworden naar de wereld van tantra? Kijk dan hier in de kalender van Werkplaats voor Geluk om jouw plekje in één van de volgende basiscursussen Ontdek Tantra te reserveren!

Quickie

In de quickie van deze week deel ik de Happiness Breath. Een heerlijke energieke ademhaling die je dag en je mood meteen een boost geven!

❤️

Renée

Reacties