De Kracht van Verbinden blog
Renée Overboom ten Beitel
10/11/2023
0

Dans je vrij

10/11/2023
0

Ritmisch hupsen of dansen zoals het hoort

Ik heb het altijd al heerlijk gevonden om te dansen. Wat overigens niet wil zeggen dat ik het ook veel en vrijelijk deed. Als klein meisje zat ik op ballet en in mijn wilde tienerjaren wilde ik met een biertje in de hand ook nog wel eens losgaan. Weer een paar jaar later danste ik de nacht door bij Sensation. In de regel vond ik dansen makkelijker dan kletsen tijdens het uitgaan. Salsa tijdens mijn reizen in Australië, een cursus moderne dans na mijn studie en met mijn huidige man heb ik ooit vier avonden Argentijnse Tango gedaan...

Als ik daar nu op terugkijk dan zie ik dat het voor een groot deel ritmisch hupsen en wat met mijn heupen draaien was of dansen zoals het hoort volgens een nette choreografie en pasjes...

Hoe dan ook, dansen heeft dus altijd al een bepaalde aantrekkingskracht op me gehad. De synergie die ontstaat tussen muziek en beweging, het meditatieve, de expressie...

Het was bij tantra dat ik een hele nieuwe manier van dansen ontdekte.

Van binnenuit dansen

Dansen is één van de elementen die vaak bij tantra terugkomt. En waar het bij al mijn andere dansavonturen vaak vooral om de buitenkant ging... het optreden, hoe kom ik over, doe ik de pasjes goed, hoe ziet het eruit? Gaat het in de dans bij tantra vooral om de binnenkant. Dans en beweging als een middel om mijn eigen binnenwereld te onderzoeken, ontdekken, ontvouwen...

Een uitnodiging om te verbinden met wat er van binnen leeft, om uiting te geven aan dat wat geen woorden behoeft. Voor mij raakt het een beetje aan de magie van het leven en ik heb de neiging er een beetje poëtisch van te worden in de hoop dat je voelt wat er tussen de regels door nog meer gezegd wordt.

Dansen van binnenuit bracht voor mij bevrijding, heeft me geholpen in contact te komen met mijn innerlijke kinderen. Heeft me doen groeien in de moed om buiten de lijntjes te dansen, om te zuchten, grommen en brullen. Om groots te zijn, ruimte in te nemen, of zacht en klein te zijn. In de dans kan en mag het er allemaal zijn waardoor je ook al die delen van jezelf kunt gaan omarmen.

Ecstatic dance

Tegenwoordig ga ik regelmatig naar ecstatic dance avonden en ik vind het nogal eens uitdagend om aan iemand, die hier niet mee bekend is, uit te leggen wat deze avonden nou zo bijzonder maken zonder dat het meteen heel vaag en zweverig klinkt. Zoals met zoveel dingen is ecstatic dance ook in de eerste plaats iets om te ervaren in plaats van erover te lezen of horen... Maar goed, voor degene die er nog niet bekend mee zijn...

Ecstatic dance is een dansen als innerlijke reis. Je danst op blote voeten, er wordt niet met elkaar gesproken, er wordt water of thee gedronken en telefoons blijven buiten de ruimte. Je danst alleen of je ontmoet iemand en danst samen. Zonder woorden, zonder uitleg. Pure afstemming in energie... Qua dans kan en mag alles (mits met consent als je met iemand samen danst). Wat ik bedoel is dat de ene kan staan te springen, de ander naar de lichtjes kijkt, weer iemand anders op de grond ligt en tegelijkertijd een koppel elkaar door de lucht slingert...

In een wereld waarin we vaak zo cognitief en verbaal gericht zijn is het een verfrissing voor de zintuigen om op andere manieren contact te maken en af te stemmen. En ja, daarbij sla je soms te plank mis, draai je de verkeerde kant op of bots je tegen iemand op. En ook dat is oké. De dansvloer als speeltuin of experimenteertuin.

Ik laad er altijd enorm van op en kan dagen vooruit op de energie van een avondje op deze manier dansen.

Ik dans mezelf vrij. Vrij van belemmerende overtuigingen, vrij van oordelen, vrij van 'zo moet het', vrij van binnen de lijntjes, vrij van verdriet, vrij van pijn.

Dans jij jezelf ook vrij?

Quickie

De quickie van deze week is een incheckoefening die je helpt je (energie)balans op te maken en waar nodig andere keuzes te maken.


❤️

Renée

Reacties