De Kracht van Verbinden blog
Renée Overboom ten Beitel
05/31/2023
0

In de greep van perfectionisme

05/31/2023
0

Hoe een inzicht van het ene naar het andere kan leiden...

De afgelopen tijd heb ik een aantal rigoreuze beslissingen genomen. Als je me al langer volgt dan weet je misschien nog wel dat ik een tijdje terug deelde over een week waarin vier dagen op rij het ene na het andere geannuleerd werd... Het was me wel duidelijk dat er iets niet stroomde in de energie en op de vijfde dag ben ik gaan zitten met de vraag; 'wat wil dit me vertellen?'

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That's how the light gets in

Het refrein van Leonard Cohen's Anthem... Er ontstond een 'crack' en van daaruit ontstond er ruimte (licht) voor nieuwe dingen, een andere koers. Wat ik altijd zo bijzonder vind is dat er vanuit die ruimte vanzelf weer dingen gaan stromen. Door los te laten kan er een nieuwe beweging ontstaan. Zo kwam er een boek op mijn pad, van daaruit een cursus en een paar mensen die vanuit een hele andere invalshoek (dan die van mijzelf) licht schijnden op mezelf en mijn bedrijf. Ze hielpen me het besluit te nemen het over een andere boeg te gaan gooien...

Vliegen zonder thuisbasis

De afgelopen jaren had ik mijn focus vooral op Instagram liggen, en een beetje op mijn maillijst. Ik had het gevoel dat dit was waar ik moest zijn om mensen te bereiken. En hoewel ik dit domein al zo'n negen maanden in mijn bezit had, dacht ik altijd; 'die website die komt wel een keer...'

Het inzicht wat ik kreeg was dat ik probeerde te vliegen zonder thuisbasis. Ik realiseerde me dat ik eigenlijk geen plek had waar alles samenkwam. Ik zeilde een beetje mee op de golven van mijn inspiratie en creativiteit, ervan uitgaande dat ik daarmee ook wel op mijn bestemming zou aankomen. Maar zonder doel en zonder focus is het moeilijk om je navigatie goed in te stellen. Stel je voor dat je tegen je TomTom zegt; 'wijs me de weg naar ik heb geen idee waarnaartoe...' Grote kans dat je TomTom daar ook niet echt raad mee weet.

Ik kwam tot het besef dat de thuisbasis van mijn (online) avonturen mijn website is. Dat is waar alles samen komt, en van waaruit al het andere mag gaan. Dus verplaatste ik mijn focus van Instagram naar mijn eigen plek hier op het internet: www.dekrachtvanverbinden.com.

Enthousiasme

Vol enthousiasme ging ik aan de slag. Eerst de salespage voor Volledig Vrouw. Daarna de homepage, over ons enzovoorts enzovoorts. Tegelijkertijd had ik ook besloten om mijn cursus Volledig Vrouw een online cursus te maken. Dus aan de slag met content schrijven, video's opnemen, oefeningen uitwerken... Ik ga er wel lekker op, al die ballen in de lucht...

Maar er gebeurde ook iets anders. Voor alles wat ik deed of oploste, diende zich telkens drie nieuwe dingen aan. Mijn to-do lijst werd langer en langer, ik werkte harder en harder en eigenlijk voelde alles belangrijk. Het slokte mijn enthousiasme helemaal op en ik belandde in perfectionisme.

Het gevoel dat alles perfect moet zijn voordat iets een succes kan worden. Het gevoel dat aan allerlei voorwaarden voldaan moet zijn voordat iets online kan zetten of kan versturen. En het verstikte me... De energie van het enthousiasme voedde me niet meer, het was het perfectionisme wat me langzaam uitputte.

De wereld vergaat niet

Totdat ik, vrij snel, tot het besef kwam dat de wereld niet vergaat als iets niet perfect is. Dat het misschien wel helemaal geen ramp is dat het e-mailadres waarmee je contact met me op kunt nemen eindigt op @reneeoverboom.nl en niet op @dekrachtvanverbinden.com. Dat ik dingen in mijn hoofd ongelooflijk groot en belangrijk aan het maken was, terwijl uiteindelijk het belangrijkste wat telt de onderliggende energie is.

Dat gaf me weer nieuwe ademruimte. Het gaf me ruimte om te kunnen genieten van het moment, te werken als ik voelde dat ik wilde werken, en dat niet te doen als ik het niet voelde. Het doorprikken van deze bubbel van perfectionisme gaf me mijn keuzevrijheid en mijn enthousiasme terug.

Dus de wereld is niet perfect, deze website is niet perfect. Er zijn nog een hoop pagina's die naar niets leiden. En dat is oké, want ik ben oké. Dat wat er is breng ik je vanuit passie, enthousiasme en inspiratie en hopelijk is dat voelbaar. De rest volgt allemaal op z'n eigen tijd.

Quickie

Wanneer je ruimte maakt en stilte creëert om te luisteren, dan ontstaat er vaak als vanzelf synchroniciteit. In het hele proces wat ik hierboven beschrijf kwam ik een meditatie over het loslaten van perfectionisme tegen. Een meditatie die me erg geholpen heeft. Deze meditatie deel ik graag met je in de quickie van deze week.

❤️

Renée

Reacties